Casus van de week: 19 september 2020

Deze week nemen we u weer mee in een casus waarmee wij te maken krijgen in onze dagelijkse werkzaamheden. Mocht u vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

Een mevrouw van 88 jaar neemt contact met ons op. Ze woont alleen en zelfstandig thuis. Ze redt zich nog best goed. Ze krijgt een keer per week hulp bij het douchen van de thuiszorg, maar verder doet ze alles alleen. Mevrouw is weduwe, het echtpaar had geen kinderen.
Een nichtje kan af en toe ondersteunen als mevrouw het zou vragen.
Mevrouw merkt dat ze de ramen niet meer zelf durft te wassen en ook de grote tuin onderhouden wordt haar te veel.

Mevrouw heeft de volgende vragen;
Waar kan ik heen als ik niet thuis kan blijven wonen? Ik zou dan graag in het zorgcentrum in het dorp willen wonen, hoe moet ik dat regelen? Hoe kan ik thuis hulp krijgen? Wie kan mijn financiën regelen als ik dit zelf niet meer kan?

Veel vragen waar veel ouderen niet over nadenken, zolang het thuis allemaal goed gaat. Maar wat als het plotseling niet meer goed gaat?

De onafhankelijk cliëntondersteuner kijkt met mevrouw mee. We kijken wat het netwerk van mevrouw kan doen. Zijn er vrijwilligers in de buurt die kunnen ondersteunen? We ondersteunen bij een gesprek met het sociaal wijkteam. We geven mevrouw informatie over de mogelijkheden van wonen in de toekomst. Wat heb je nodig om in een verpleeghuis te wonen? We zetten de voor-en nadelen op papier voor mevrouw. We geven informatie over een levenstestament, wat kun je hiermee?

De steun van een onafhankelijk persoon is voor mevrouw erg waardevol en helpt haar in het maken van keuzes en hier de goede weg in te vinden. Ook weet ze nu wat ze kan regelen om zo lang als mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud