Casus van de week: 13 maart 2021

Deze week neemt een zoon contact met ons op. Zijn vader heeft sinds een paar weken een WLZ indicatie. Deze is aangevraagd, omdat zijn vader al boven de 90 jaar is en de thuiszorg heeft gezegd dat ze misschien eens moeten gaan kijken naar een plekje in een verpleeghuis.

Zonder enige uitleg of informatie is de WLZ aangevraagd en een indicatie is afgegeven. Met deze indicatie in de hand zijn vader en zoon naar een paar verpleeghuizen gegaan, om een keuze te maken waar vader op de wachtlijst zou kunnen. Maar na een paar bezoekjes was het duidelijk; vader wil helemaal niet in een verpleeghuis wonen en zoon is het daar volledig mee eens. Omdat meneer veel zorg thuis krijgt is het erg lastig om dit allemaal te bekostigen met het huidige WLZ budget. Ze vragen zich dus af of ze in bezwaar moeten gaan om de WLZ indicatie ongedaan te maken of zijn er misschien andere mogelijkheden?

Als onafhankelijk cliëntondersteuner kijken we mee, we zetten alle mogelijkheden op een rij (hoe gaat bezwaar indienen? Wat zijn de opties om extra budget te krijgen? Welke organisaties zijn nu betrokken en wat zijn daar de kosten van? Kan het misschien goedkoper?)

Deze informatie maakt dat zij een goede keuze kunnen maken en wij begeleiden hen bij de vervolgstappen.

Deze casus triggert om nogmaals te benoemen dat het zo belangrijk is dat mensen goed geïnformeerd zijn voordat zij bepaalde aanvragen doen. Laat een Mantelzorgmakelaar of onafhankelijk cliëntondersteuner WMO meekijken!

Ga naar de inhoud