Casus van de week: 20 maart 2021

Als onafhankelijk cliëntondersteuner kunnen wij cliënten ook bijstaan bij het indienen van een klacht. Klachtenbemiddeling, ondersteunen in gesprekken met de zorgaanbieder als de zorg niet loopt zoals het hoort. Afgelopen weken hadden we toevallig een aantal van dergelijke casussen.

Als onafhankelijke kunnen wij vanuit het belang van de cliënt meekijken. Zo kunnen we de cliënt en/of familie goed ondersteunen bij het formuleren van de klacht. Maar ook tijdens gesprekken hebben wij een bemiddelende en onafhankelijke rol.

De onderwerpen zijn uiteenlopend; de zorg wordt te zwaar voor de zorgaanbieder, de hygiëne en zorg op de afdeling laten te wensen over, een medebewoner is erg agressief. Dit zijn zaken die vanuit de cliënt/familie, maar soms ook vanuit de zorgaanbieder komen. Wij ondersteunen de cliënt/familie hierbij. En hopen altijd samen tot een goede oplossing te komen. Wat ons betreft is de sleutel tot succes altijd open communicatie. Want vaak gaat het daar mis. Partijen luisteren niet meer naar elkaar en er komen emoties bij kijken.

Door ons onafhankelijke positie kunnen wij in een gesprek benoemen wat we horen en zien, zonder daar direct een oordeel aan te hangen. In veel casussen komen we er gelukkig samen uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar de inhoud springen