Casus van de week: 1 mei 2021

Een mantelzorger van haar alleenstaande broer van 47 jaar neemt contact met ons op. Dhr heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Afgelopen jaar heeft dhr gebruikt om te revalideren, maar heeft toch nog te veel hulp nodig om zelfstandig te kunnen wonen. Mw wil graag dat hij bij haar op het erf in een mantelzorgwoning komt wonen.
Mw wil graag ondersteuning bij het aanvragen van een mantelzorgwoning. Waar mag deze geplaatst worden? Aan welke voorwaarden moet de woning voldoen? Vaak is het beleid omtrent mantelzorgwoningen gericht op zorgvragers van 67 jaar en ouder. Hoe zit dat als je voor iemand zorgt die nog veel jonger is?
We informeren mw over de diverse mogelijkheden. Wij leggen de procedure uit en om haar verder te ontlasten nemen wij de aanvraag en correspondentie van haar over. We informeren over de voor- en nadelen van het aanvragen van een eigen huisnummer. En over de mogelijke consequenties die een mantelzorgwoning kan hebben op het toekennen van een WMO indicatie zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Ook geven we informatie over respijtzorg zodat de mantelzorger ook op adem kan komen wanneer dit nodig zou zijn.
Mw is blij met de overname van al het regelwerk zodat zij zich kan richten op de zorg voor haar broer en tijd over heeft om zelf ook te kunnen ontspannen.

Ga naar de inhoud