Casus van de week: 15 mei 2021

Casus van de week!

Deze week zijn we ingeschakeld om mee te kijken in een situatie waar sprake is van “ontspoorde mantelzorg”. Mantelzorg overkomt je, soms heb je geen keuze. De zorgvraag begint vaak klein en wordt in de loop der tijd steeds groter. Als de zorgvraag te zwaar wordt en de mantelzorger de mantelzorg eigenlijk niet meer aan kan, kan er ‘ontspoord gedrag’ ontstaan zoals ouderenmishandeling.

In deze situatie kijken we mee wat nodig is om de mantelzorger te ontlasten en te zorgen dat de zorgvrager de adequate zorg krijgt die hij nodig heeft. In dit geval lassen we een time-out in. De zorgvrager wordt tijdelijk opgenomen op een TOP Kamer van een zorginstelling zodat de mantelzorger tot rust kan komen. We gaan in gesprek met de mantelzorger om te kijken welke zorg in de thuissituatie ingezet kan worden om de mantelzorger te ontlasten. Ook regelen we een casemanager die een oogje in het zeil houdt en wekelijks op bezoek gaat bij het echtpaar.

Het echtpaar is blij met de oplossingen en weet dat ze altijd opnieuw een beroep op ons kunnen doen mocht de situatie weer uit de hand dreigen te lopen.

Ga naar de inhoud