Casus van de week: 24 juli 2021

De casus van deze week is een casus zoals we die zeer regelmatig tegenkomen als Mantelzorgmakelaar. Een casus die voor vele professionals herkenbaar zal zijn.
Een casus die voor nu als voorbeeld is gemaakt om jullie te laten zien dat het soms heel pittig is als mantelzorger. En hoe fijn het dan kan zijn dat deze mantelzorgers dan gewezen worden op hulp, bijvoorbeeld in de vorm van de mantelzorgmakelaar.

Dhr (62 jaar) en Mw Jansen (60 jaar) wonen samen in een eengezinswoning. Zij hebben twee kinderen. Dochter Katja en zoon Joep. Beide uitwonend. Mw Jansen heeft 6 maanden geleden de diagnose ziekte van Parkinson gekregen. Mw heeft erg veel pijn. Mw loopt slecht en haar fijne motoriek is zeer beperkt, mw vergeet steeds meer en daarnaast is haar gedrag veranderd. Mw kan niet accepteren dat ze hulpbehoevend is op deze leeftijd. De thuiszorg komt twee keer per week om haar te ondersteunen bij het douchen, meer hulp wil mw niet. Op de overige dagen wordt mw ondersteunt door haar echtgenoot. Dochter Katja komt een keer per week om te helpen in het huishouden. Zoon Joep helpt zijn vader bij de administratie en het bijhouden van de tuin. Het echtpaar heeft een klein netwerk. Als Dhr Jansen gaat werken (vier dagen per week) zorgt hij dat de maaltijden voor de hele dag klaar staan, hij zet de medicatie klaar en zorgt voordat hij gaat dat mw gewassen en aangekleed is. Als hij ‘s avonds thuis komt zorgt hij voor de avondmaaltijd en doet hij de was.

Dhr Jansen is moe en heeft hulp nodig. Hij verzuimt steeds vaker en krijgt zelf steeds meer lichamelijke klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar de inhoud springen