Casus van de week; 5 december 2021

Casus van de week!

Deze week neemt een maatschappelijk werker van de Sint Maartenskliniek contact met ons op. Zij heeft al een aantal weken geleden contact gehad met de WMO omdat een client van haar na een lang revalidatietraject binnenkort naar huis zou mogen. Dit kan alleen als de nodige voorzieningen gerealiseerd zijn in de thuissituatie en dit lijkt niet te gaan lukken.

Cliënt haar ontslagdatum komt steeds dichterbij en wij merken dat er sprake is van miscommunicatie tussen verschillende partijen wat voor veel ergernis bij de familie zorgt. We maken met spoed een afspraak voor een keukentafelgesprek met de Gemeente en bereiden dit goed voor. Dit doen we door uitleg te geven over de verschillende zorgwetten in Nederland. Dat het lijkt alsof de gemeente de cliënt van het kastje naar de muur stuurt. Maar dat het nu eenmaal zo is dat sommige voorzieningen vanuit een andere wet gerealiseerd dienen te worden en dat de gemeente daar niet verantwoordelijk voor is. Door de duidelijke uitleg ontstaat er meer begrip en staat de familie ook weer open voor een gesprek met de gemeente.

We vragen hulpmiddelen aan via de zorgverzekering zoals een tijdelijke rolstoel, trippelstoel voor in huis en een hoog-laag bed.
Bij de gemeente vragen wij een indicatie voor dagbesteding, een regiotaxi pas en een scootmobiel aan zodat cliënt weer zelfstandig deel kan nemen aan het maatschappelijk leven. Ter ontlasting van de mantelzorger vragen we tijdelijke huishoudelijke ondersteuning aan en individuele NAH begeleiding zodat cliënt aan doelen kan werken om nog zelfredzamer te worden.

De mantelzorger werkt onregelmatig. Vanuit de aanvullende zorgverzekering zetten we vervangende mantelzorg in zodat de mantelzorger ook af en toe in het weekend kan blijven werken. Ze vindt het fijn dat ze dit kan blijven doen omdat dit haar uitlaatklep is.

Voor cliënt regelen we een maatje, ervaringsdeskundige, vanuit een welzijnsorganisatie. Lotgenotencontact is zo belangrijk is zo’n situatie. Weten dat je er niet alleen voor staat in deze moeilijke periode in je leven. Familie is dankbaar dat wij alles zo snel hebben kunnen regelen en hebben inmiddels meer vertrouwen in de terugkeer naar huis. De ontslagdatum komt steeds dichterbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar de inhoud springen